Můj velký test Milk Silk / Milky / mléčného hedvábí

V posledních týdnech a měsících se v šicím světě neustále objevuje název „milk silk“ neboli také „mléčné hedvábí“ či „milky“. Tento materiál měl být podobný materiálu, ze kterého se šijí populární legíny.

I mě tento materiál lákal, nicméně jsem zůstala opatrná a vyčkávala jsem, co se z toho vyvine. A zpětně jsem za tento přístup ráda. Již brzy po prvních dodáních se začaly objevovat negativní recenze.

Přesto jsem to chtěla vyzkoušet. Nakonec jsem otestovala dva dodavatele, kteří látku pod tímto názvem dodávají. Od každého mám jednobarevný (černý) a potištěný úplet nabízený dodavatelem jako „milk silk, milky“. Látky pro tento článek rozliším jako A a B.

Z každého materiálu jsem ušila jedny legíny, které jsem spravedlivě střídala, nosila a prala po dobu jednoho měsíce. Mám doma dva malé milovníky kaluží, bláta a písku, takže legíny peru cca 1x – 2x týdně. Peru na 40 °C a nedávám do sušičky.

Nutno dodat, že veškeré uvedené údaje a názory jsou moje subjektivní. A že nerada nosím polyester :-)

 

MILK SILK A

Tento materiál mám v černé i potištěné variantě. V případě potištěné varianty se jedná o  tmavý tisk na bílém podkladu.

PRVNÍ DOJEM

Na omak je lehoučký, ale bohužel dost umělý. Při natažení neprosvítá a není klouzavý – na povrchu jsou mikrochloupečky, na kterých se pěkně chytají nečistoty.

Pocitově je teplejší a silnější než MILK SILK B.

ZÁTĚŽOVÝ TEST

Po měsíci nošení a praní jsou černé legíny doslova pokryté žmolky. Barevné legíny jsou při stejné námaze též plné žmolků a tmavý tisk skoro není vidět, je pokrytý vylezlými bílými chloupky. Což se u digitálního tisku na světlém podkladu stává, to víme, ale toto je opravdu extrém.

ZHODNOCENÍ

 Tento materiál je příjemný a teplý na zimní legíny, ale tisk velmi brzy zoškliví. Při častém nošení a praní je materiál (jednobarevný i potištěný) pokrytý žmolky. Lelosi legíny tento materiál neviděl ani z rychlíku.

 

MILK SILK B

Také tuto látku mám v černé a potištěné variantě. I zde se v případě potištěné variatny jedná o tmavý tisk  na bílém podkladu.

PRVNÍ DOJEM

Na omak je velmi hebký, jemný, splývavý, povrch je jako kdyby byl skutečně bavlněný (pro mě velká výhoda, nemám ráda klouzavé materiály jako je např. sportovní úplet silver). Působí dojmem, že bude náchylný, ale při natažení neprosvítá, nezatrhává se, perfektně drží.

ZÁTĚŽOVÝ TEST

Při pravidelném nošení ve stejné frekvenci jako Milk Silk A nejsou na jednobarevných ani na potištěných legínách žádné žmolky. Ani jeden. Tisk drží perfektně.

Bohužel černé legíny mi jednou utekly do pračky na 60°C a následně se projely i sušičkou – to opravdu nedoporučuji, protože se mi smrskly do délky asi o 10 cm. Takže je ještě trošku střihnu a budu mít kraťasy na léto :-)

ZHODNOCENÍ

Pokud bych chtěla polyesterové legíny, tak rozhodně z tohoto materiálu. Lelosi legínám je na omak rozhodně velmi velmi podobný, což mi potvrdily i fanynky Lelosi v mém okolí.  V zimě bych v nich zmrzla, ale od jara do podzimu budou bezva.

 

VÝSLEDEK TESTU

Pomyslným vítězem testu se stává rozhodně Milk Silk B a to ve všech směrech kromě hřejivosti :-) proto jsem ho vzala na eshop – zkušebně jen jednu roli černého. K dostání je zde:

https://www.latky-birdie.eu/sportovni-uplet/uplet-milk-cerny/

a budu ráda i za Vaše recenze!